Sagamore Rye Whisky Double Oak

[provided by WhiskyJason - thanks 😊/ own opinion]
Whisky, Review, Facts 

*English Version below*

Facts Distillery

Der US-Bundesstaat Maryland war einst der Marktführer für Rye Whiskey

Im Jahr 1910 produzierten dort mindestens 44 Brennereien, davon allein 21 in Baltimore Rye Whisky.

Während der Prohibition und des Ersten Weltkriegs stellten die Meisten Brennereien die Produktion auf Ethanol um.

Daraufhin wurde Kentucky zum führenden Hersteller. 

Die Sagamore Distillery wurde 2015 von Kevin Plank in Baltimore gegründet, um Rye Whiskey wieder nach Maryland zu bringen.

Facts Whisky

-       Blend aus zwei Rye-Rezepten, mit hohem und mit niedrigem Roggenanteil

-       nach 4 Jahren Reifezeit umgefüllt in ein zweites, neues Fass -> dort beginnt erneut der Reifeprozess

-       48,3%

Tasting notes

👃🏼Geruch: Lebkuchen / Spekulatius, Vanille, Roggenbrot, Orangenzeste, leichte Zimtnoten

 

👄Geschmack: schönes Mundgefühl, Karamell, Zimt, Vanillepuddding, Rosinen, Sauerteig, karamellisierte Kokosflocken mit Nuss, schöne Holznoten

 

🥅Abgang: lang, nussig, Zimt, Orange, Karamell, Holznoten

 Fazit

Für um die 70/80€  bekommt ihr einen schönen Winter- und Weihnachtswhisky:)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*English Version*

Facts Distillery

The US state of Maryland was once the market leader for rye whiskey.
In 1910, at least 44 distilleries produced rye whiskey there, 21 of them in Baltimore alone.
During Prohibition and World War I, most distilleries switched production to ethanol.
Kentucky then became the leading producer. 
The Sagamore Distillery was founded in 2015 by Kevin Plank in Baltimore to bring Rye Whiskey back to Maryland.

Facts Whisky

- Blend of two rye recipes, with high and with low rye content.

- decanted into a second, new barrel after 4 years of maturation

- 48,3%

Tasting notes

👃🏼Scent: Gingerbread / speculoos, vanilla, rye bread, orange zest, light cinnamon notes

 

👄Taste: nice mouthfeel, caramel, cinnamon, vanilla pudding, raisins, sourdough, caramelized coconut flakes with nut, nice wood notes

 

🥅Finish: ong, nutty, cinnamon, orange, caramel, wood notes

Conclusion

For around 70/80€ you get a nice winter and Christmas Whisky:)