Agitator Argument Kastanj | Single Malt Whisky

Whisky, Review, Facts 
{ad, bottle provided by Agitator, own post&opinion, mentioning brand}

*English Version below*
Date: 07.06.2024

🎥 Video 🇩🇪: https://youtu.be/Ys4nS8FNrx8
🎥 Video 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿: https://youtu.be/SOp4yJiLEBo

Facts Brennerei

-       In Schweden

-       Anfang 2018 gestartet

-       Vakuum Destillation

o    Dadurch kann der Siedepunkt beim Destillieren gesenkt werden

o   In den Wash Stills wird der Druck so weit reduziert, dass der Siedepunkt um 30 Grad verringert wird.

o   In den Spirit Stills wird der Siedepunkt um etwa 10 Grad gesenkt.

o   Dadurch sollen wohl die Rohstoffe schonender verarbeitet werden, die Gefahr des Überkochens wird vermieden — und schließlich entstehen klarere und natürlichere Aromen.

o   Ein weiterer Vorteil ist der weitaus geringere Energieverbrauch beim Einsatz dieses Verfahrens

Facts Whisky

-       46%

-       Reifung Ex – Bourbon Casks

-       Nachreifung in Kastanienfässern

Tasting Notes

👃🏼Geruch: anfangs bisschen verschlossen und zurückhaltend, roter Apfel, der schon fast was drüber ist, rote Weingummis, Kakis, recht süß

 

👄Geschmack: zum Glück kommen hier die Würznoten des Kastanienfasses durch, Süße geht in den Hintergrund, Apfel bleibt, fast schon Zimtnote, Espressobohnen stark geröstet, Espresso mit dunkler Schokolade, geht in Espresso Macchiato über, Süße kommt wieder was mehr Richtung Abgang 

 

🥅Abgang: mittel, könnte was länger sein, die Süße tritt wieder etwas in den Vordergrund, wird aber von einem kleinen Chili Catch abgefangen

Fazit

Tatsächlich trotz der würzigen Note des Kastanienfasses ein runder Whiksy und damit ein easy sipper. Gefällt mir, 10er weniger und wir hätten ein super PLV, aber auch für 50€ würde ich ihn holen.

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*English Version*

Facts Distillery

-       In Sweden

-       Launched at the beginning of 2018

-       Vacuum distillation

o   This allows the boiling point to be lowered during distillation

o   In the wash stills, the pressure is reduced to such an extent that the boiling point is lowered by 30 degrees

o   In the spirit stills, the boiling point is lowered by around 10 degrees.

o   This is probably intended to process the raw materials more gently, avoid the risk of boiling over - and ultimately produce clearer and more natural flavors.

o   Another advantage is the much lower energy consumption when using this process

Facts Whisky

-       46%

-       Maturation Ex - Bourbon Casks

-       Matured in chestnut barrels

 Tasting Notes

👃🏼Scent: a little closed and reserved at first, red apple that's almost over the top, red wine gums, persimmons, quite sweet

 

👄Taste: fortunately, the spicy notes of the chestnut barrel come through here, sweetness fades into the background, apple remains, almost cinnamon note, espresso beans strongly roasted, espresso with dark chocolate, turns into espresso macchiato, sweetness comes back a little more towards the finish

 

🥅Finish: medium, could be a little longer, the sweetness comes to the fore again, but is intercepted by a small chili catch

Conclusion

In fact, despite the spicy note of the chestnut barrel, it's a round whisky and therefore an easy sipper. I like it, 10€ less and we'd have a great value for money, but I'd also buy it for 50€.